De Garantiewaarborg kiest een ‘Nederlandse’ oplossing voor een ‘Zweedse’ woning

Het zal je maar overkomen. Brand en je verliest je woning en je bedrijfsruimte. Dat overkwam een familie in Callantsoog. Gelukkig goed verzekerd en dan nadenken over de wederopbouw. Een systeembouwer voor de bedrijfshal ingeschakeld zodat de bedrijfsactiviteiten spoedig konden worden hervat. Hoe anders liep het met de herbouw van de woning.

Gedupeerden zochten naar een snelle bouwtijd en dat kon de importeur van ‘Zweedse’ systeemwoningen wel garanderen. De overeenkomst werd gesloten, de aanbetaling gedaan en er was een aannemer die voor de ‘importeur’ de fundering en de begane grondvloer had gerealiseerd. Er kwam echter geen ‘bouwpakket’ uit Zweden. De importeur was exporteur geworden, verdwenen naar ‘Verweggistan’.

De onderaannemer had de oplossing, we kunnen het ook wel voor u doen, proberen het ‘bouwpakket’ alsnog te (laten) leveren. Maar ook deze poging liep spaak. Dan maar op zoek naar een aannemer doe een ‘Nederlandse’ systeemwoningen ŕ la Zweeds ontwerp zou kunnen bouwen.

Met de vorige ervaring zou het dan nu wel een aannemer moeten zijn die ook de ‘certificering’ van zijn rekening zou kunnen nemen. Die werd gevonden en op die wijze is De Garantiewaarborg bij deze opdrachtgevers in beeld gekomen.

De Wet van Murphy, de aannemer laat ‘Zweden’ varen en voorziet in de opdracht aan een Nederlandse toeleverancier, wederom met aanbetaling. Tot overmaat van ramp volgt hier een faillissement en komt er geen ‘bouwpakket’ meer uit de fabriek. De aannemer is ontdaan en ziet onoplosbare problemen op zich afkomen. Reden om contact op te nemen met De Garantiewaarborg en gezamenlijk met de opdrachtgever wordt gezocht naar een oplossing.

Resultaat van het overleg, de aannemingsovereenkomst wordt ontbonden, de aannemer verdwijnt uit beeld en De Garantiewaarborg neemt de regie over, schakelt een andere deelnemer in het fonds in -die naast een ruime ervaring met systeembouw- ook beschikt over een eigen productiefaciliteit.

Op deze wijze wordt de woning alsnog tot stand gebracht. Het ‘Zweedse’ ontwerp is volop zichtbaar en de ‘Nederlandse’ oplossing van De Garantiewaarborg staat als een huis. Opdrachtgevers zijn meer dan één ervaring rijker en adviseren uitsluitend te bouwen met het ‘fundament van De Garantiewaarborg’.

Lochem, 1 mei 2015